Coronasmitte og sved

Vi er blevet spurgt, om det indebærer en smitterisiko med Covid-19 at dyrke motion med bare tæer. Det er derfor blevet undersøgt, og konklusionen er, at der i den sammenhæng ikke er risiko for smitte med Covid-19.

Man kan som udgangspunkt ikke blive smittet med corona gennem sved. Sved opstår i svedkirtler, der ikke har noget med luftvejene i kroppen at gøre.

At der kan lande sekret fra næse og mund på gulvet, når der dyrkes motion kan ikke afvises. Det kan man naturligvis komme til at træde i, og dermed kontaminere sine fødder – eller skosåler – men det skal stadig flyttes fra fødderne/skosålerne og op til mund, øjne eller næse for at kunne tale om en smitterisiko. Helt afvise, at det kan lade sig gøre i teorien, kan man ikke, men sandsynligheden er ringe, især ved flittig brug af håndsprit før, under og efter motion.

Coronavirus smitter heller ikke gennem huden – Men hvis du rører ved en overflade, hvor der stadig er levedygtig virus og derefter fører hånden op til næse, mund eller øjne – uden at have vasket hænder først – risikerer du at blive ramt af covid-19.

Coronavirus smitter ikke gennem sved, men kan sved i stedet transportere virus fra panden og ned i øjnene, hvis man med hånden har tørret sved af panden og dermed plantet levedygtig virus?

Ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor og pensioneret læge med speciale i hygiejne, er svaret meget tæt på nej.
– I teorien er alt jo muligt, men hvis jeg skal være ærlig, så er der ikke den store risiko. Om den ligefrem er nul kan man diskutere, men det er absolut ikke et stort problem, siger han.

Sved bekæmper bakterier

Hans Jørn Kolmos fortæller, at huden generelt er fjendtligt område for en virus.
– Enten tørrer det ud, eller også bliver det mødt af for eksempel sved på kroppen. Og i sved er der stoffer, der virker direkte mod mikroorganismer som for eksempel bakterier og virus.

Konklusionen må være, at det – teoretisk – indebærer en større risiko at tørre sveden af panden ??

På den baggrund ser Næstved Senior Motion ingen hindring for det frie valg til at dyrke motion med eller uden fodtøj.